Un weekend n Chișinu – 
Advance Planning Visit – 
18-21 mai 2012Acum o saptamana am avut ocazia de vizita Chisinaul. Motivul pentru care am facut aceasta vizita a fost APV-ul (Vizita de Planificare in Avans) pentru Youth Exchange-ul numit Socrates (Re)visited ce va avea loc in Chisinau (Moldova) din 1 pana in 8 Iulie 2012, proiect finanțat în cadrul programului Tineret în Acțiune. Principalele subiecte ale acestui schimb de tineret sunt discriminarea si stereotipurile. Numarul de tineri care va participa la acest schimb este 25 si anume cate 5 participanti din Belgia, Republica Ceha, Macedonia, Moldova (regiunea Transnistria) si Romania. Organizatorul principal al acestui exchange este Joris Wagemakers venit din Belgia in Chisinau pentru European Voluntary Service. El este cel care a organizat aceasta vizita si a facut sederea noastra in Chisinau atat de placuta.

A fost un weekend minunat!
 Am plecat cu asteptari mari, pe de o parte deoarece urma sa vizitez o tara noua, pe de alta parte pentru ca urma sa ma revad cu prieteni dragi dar si sa cunosc oameni noi.

Am plecat Joi seara la 19:00 iar drumul din Brasov pana in Chisinau a durat aproximativ 10 ore (cu autocarul) si nu am avut parte de peripetii. In Chisinau am fost intampinata de Joris si cazata in apartamentul voluntarilor EVS.

Vineri dupa-masa a sosit si leaderul de grup Wilson Genard Verstreken din Belgia impreuna cu Shemsedin Iljaz din Macedonia. Seara am gatit lasagna si am cunoscut-o si pe Viktoria Lupacova, reprezentanta Republicii Ceha, care este de asemenea voluntara EVS in Chisinau. Aceasta prima seara a fost dedicata cunoasterii vietii tinerilor din Chisinau si am fost invitati la o petrecere numita Kompot organizata de Teatrul-Spãlãtorie, ce s-a desfasurat in aer liber. Scopul acestei petreceri/protest a fost constientizarea drepturilor personelor Gay si a avut aproximativ 70 de participanti, tineri voluntari din Chisinau. Dupa ce am urmarit proiectii pe tema gay rights, s-a incins o adevarat petrece in strada cu muzica buna si mult compot. Astfel am avut ocazia sa cunosc mai bine tineri de la Institutul de Dezvoltare “Millenium”, tineri implicati in Proiectul Paper Girl Moldova (http://papergirl.din.md/) dar si alti voluntari straini veniti sa voluntarieze in Chisinau pe diverse si felurite proiecte.

Sambata ne-am strans la sediul Promo-LEX organizatia partenera din Chisinau si am discutat in amanunt programul si activitatile ce vor avea loc in iulie si am stabilit detalii organizatorice. A fost o intalnire extrem de productiva si placuta, si vazand entuziasmul tuturor si planul de lucru, cred ca va fi un exchange reusit. Pranzul l-am luat la singurul loc unde se serveste kebab din Chisinau (bun, dar mic si relativ scump, fata de preturile din Chisinau unde totul este mai ieftin ca la noi). Dupa o zi de lucru, trebuia sa urmeze o seara interesanta si am avut noroc pentru ca in acea seara se desfasura noaptea Muzeelor. Drept urmare, ne-am strans din nou un grup mare de voluntari (cei veniti pentru APV plus cei veniti cu EVS-ul) si am pornit la vizitat muzee. In primul muzeu vizitat, cel de arta (http://www.mnam.md/), am fost intampinati de tineri imbracati in costume de epoca si am ascultat un concert interpretat de tinere soliste. Al doilea muzeu si cel mai impresionant, a fost muzeul de istorie (http://www.nationalmuseum.md/). La fel ca si in celalat muzeu, am fost intampinati de tineri cu diverse costumatii si am petrecut cateva ore interesante in numeroasele sali ale cladirii imense. De aici ni s-a pus la dispozitie un autobuz gratis care ne-a dus la Turnul cu apa, unde dupa ce urcai 120 de scari in spirala, aveai ocazia sa admiri frumoasa panorama a Chisinaului. Pentru ca suntem niste norocosi, am avut parte si de un impresionant foc de artificii la miez de noapte. Apoi am plecat la pas sa cautam si restul muzeelor, dar din nefericire restul erau inchise. Seara  s-a incheiat pe terasa Teatrului National, inveliti in paturi si degustand Berea Chisinau J

Duminica am inceput-o cu o vizita la biblioteca Judeteana unde se sarbatorea saptamana nationala a voluntariatului, pentru a vedea ce workshopuri au loc. A urmat o vizita la bazar unde am admirat o multime de tablouri si diverse lucruri facute handmade, plus antichitati din razboi. Apoi ne-am indreptat spre centrul art labyrinth unde vom organiza majoritatea activitatilor din vara. (http://www.art-labyrinth.org/shambala/shambala1) Cu aceasta ocazia am aflat ca acea incredibila cladire este un muzeu abandonat ce a fost inchiriat de niste tineri foarte talentati care organizeaza tot felul de workshopuri interesante. In plus, oricine poate merge acolo sa citeasca o carte si sa bea un ceai si la final lasa bani cat doreste. Iar atunci cand se organizeaza spectacole, de asemenea nu se percepe o taxa fixa ci fiecare lasa cat simte.  Pranzul l-am luat la restaurantul La placinte, foarte frumos amenajat si cu mancare foarte buna (traditionala, cu zame si borsuri, cu mamaliguta, tochituri si bineinteles placinte). A urmat o sesiune de poze cu principalele monumente din centru Chisinaului, Catedrala, Arcul, Guverul, Parcul Central, Statuia lui Stefan. Am primit baloane pentru comemorarea tinerilor care si-au pierdut viata din cauza bolii Sida, si am urmarit un raliu cu autoturisme foarte vechi. A urmat cea mai grozava parte a zilei. Am fost invitati acasa la alti voluntari straini care au facut un jam session incredibil. Din nou am avut ocazia sa cunosc tineri minunati si sa ascult muzica de calitate facuta “ca lautarii din Romania” (daca e sa il citez pe un moldovean simpatic care ne era gazda). Noaptea s-a incheiat cu o ultima plimbare pe jos prin centrul orasului si cu multe sperante impartasite in ceea ce priveste exchange-ul din vara.

Aceasta a fost excursia mea…3 zile, pe cat de incredibile si pline de diversitate, pe atat de obositoare, dar nu regret nici un minut si abia astept sa ma reintorc la vara!

[Pentru o mai bune intelegere a povestii mele, a se vedea fotografiile de pe facebook :D]

Leave A Comment

Asociatia Colors este inreg. la Reg. Asociatiilor si Fundatiilor cu nr. 27/23.04.2008
CIF 23843119 RO75RNCB0053100754350001 operator de date personale nr. 18981

Get Adobe Flash player